Tolkien ennen kuin hänestä tuli kirjailija

Katsoin hiljattain Tolkien-elokuvan, josta olen ollut pitkään kiinnostunut. Halusin kuulla J.R.R. Tolkienin kirjoittajuudesta ja siitä, miten hänestä tuli yksi maailman tunnetuimmista fantasiakirjailijoista.

Dome Karukosken ohjaama elokuva keskittyi Tolkienin nuoruus- ja opiskeluvuosiin ja kuvasi hienolla tavalla hänen kielellisen lahjakkuutensa kehittymistä. Etenkin elokuvan sotakohtauksissa oli kuvallisia viittauksia Sormusten herraan, vaikka tarinan tapahtumahetkillä tulevat menestyskirjat olivat vasta unelma.

Minua kosketti se, miten Tolkien ja hänen veljensä jäivät nuorina poikina orvoksi ja miten eri ihmiset tukivat heitä. Tolkien sai lahjakkuutensa ansiosta stipendin arvostettuihin kouluihin, joissa hän muodosti tiiviin ystäväpiirin kolmen rikkaan pojan kanssa.

En tunne Tolkienin kirjoittajuuden tarinaa kovin tarkasti elokuvan jälkeenkään, mutta sain sen kuvan, että hän oli identiteetiltään vahvemmin kielitieteilijä kuin kirjailija. Hän rakasti kieliä, niiden etymologioita ja rakenteita ja loi omia kieliä, kuten Sormusten herran haltiakieliä.

Tolkien opiskeli Oxfordin yliopistossa ensin toisessa oppiaineessa, eikä menestynyt kaksisesti, mutta kohtasi lopulta filologian professori Josepf Wrightin, joka vakuuttui Tolkienin rakkaudesta kieleen ja salli tämän vaihtaa pääainetta siipiensä suojiin.

Se elokuvan näkökulma oli kaltaiselleni kirjailijaksi aikovalle ainakin lohdullinen, että elokuvan mukaan Tolkien muhitteli pitkään kirjojaan sisällään ja hänen vaimonsakin jo kehotti miestään joko tekemään kirjan valmiiksi tai unohtamaan sen.

Oli ihana nähdä tällainen elokuva rakkaudesta kieleen ja sanoihin. Tolkien oli kelaillut, että hänestä ”cellar door” oli ehkä maailman kauneimman kuuloinen sana, mihin hänen tuleva vaimonsa totesi, ettei sanoista voi katsoa vain pintaa, vaan on huomioitava myös, millaisia kokemuksia ja tunteita ne kuvaavat.

Mikä sinun mielestäsi on maailman kaunein sana?