Tarinankerturi Ida Nurmisen esittely

Tervetuloa elämäntarinoiden kiehtovaan maailmaan! Olen Ida Nurminen, tarinankerturi, viestintäsuunnittelija ja Certified Business Coach®. Kutsun itseäni ammattisanallistajaksi tai -kiteyttäjäksi, missä roolissa viihdyn niin tarinankerturina kuin viestintäsuunnittelijanakin. Lue viestintä- ja valmennuspalveluistani osoitteesta ignite.fi.

Rakkaudesta sanoihin ja sanallistamiseen

Tarinani alkaa rakkaudestani sanoihin ja sanallistamisen voimaan. Opin lukemaan ennen kouluikää ja ahmin kaikki lasten ja aikuisten kirjat kirjastoauton hyllyiltä.

Sanat ja kielet kulkivat rinnallani läpi kouluvuosien. Luin lukiossa äidinkielen ohella kuutta kieltä, joten saksan ja englannin kääntämisen sekä suomenkielisen viestinnän opinnot Tampereen yliopistossa olivat luontevin valinta. Historiakin minua olisi kyllä kiinnostanut!

Opiskeluaikana olin vuoden vaihto-opiskelijana pohjoissaksalaisessa Bremenin kaupungissa ja viimeistään silloin kävi selväksi, että olin rakastunut saksaan ja Saksaan ikihyviksi. Tuo rakkaus ja kokemus sydämen kodista ulkomailla on kantanut näihin päiviin saakka!

Opintojen lopulla siirryin työelämään ja työskentelin yli vuosikymmenen viestinnän asiantuntijana kansainvälisessä käännöskonsernissa, jossa myös pohjoismaiset kielet tulivat osaksi kielivalikoimaani. Kaikki nämä vuodet suomen kieli on silti ollut tärkein ja rakkain työkaluni.

Vuoden 2014 alussa ryhdyin yrittäjäksi ja perustin Ignite Communications Oy:n palvelemaan pohjoismaisia ja kansainvälisiä asiakasyrityksiä heidän Suomen markkinoille suunnatussa viestinnässään.

Yrittäjyys vei valmentajuuden ja tarinankerronnan polulle

Valmentajan urani alkoi varsin tavallisesti: aloin kirjoittaa blogia elämänmuutoksesta. Siitä tuli niin rakas ja aikaa vievä harrastus, että yrittäjänä minun oli päätettävä, luovunko siitä vai kouluttaudunko valmentajaksi.

Olin kääntäjänä harjaantunut sanallistamaan sujuvasti muiden sisältöjä, nyt tutkin kirjoittajana omaa ääntäni ja etsin sanoja muutospohdinnoilleni. Yksinpärjäämisen, erilaisuuden ja sinnikkään toiveikkuuden kokemuksille ei ollut aina helppo löytää ilmaisua. Huomasin kuitenkin tekstieni ja sanallistuksieni innostavan tuhansia muita kasvunsa äärellä. Oivalsin samalla tarvitsevani coaching-taitoja tukeakseni muita omien tarinoidensa ja vastaustensa tutkimisessa eettisellä ja vastuullisella tavalla.

Vuosina 2015−2017 suoritin NLP Practitioner- ja NLP Master Practitioner -opinnot ja keväällä 2017 Certified Business Coach® -koulutuksen Suomen huippuihin kuuluvassa Business Coaching Institutessa. Koulutukset ovat tuoneet taitoja ja työkaluja myös tarinankerturin työhön, mutta lopulta tärkeintä on läsnäoleva vuorovaikutus ja luottamuksellinen kohtaaminen asiakkaan kanssa.

Viestintä ja valmennus yhden hatun alle

Valmentajaksi valmistuttuani tuli ajankohtaiseksi miettiä, kummalle tielle lähden. Haluanko tehdä viestintää vai valmennusta? En osannut tai halunnut tehdä sellaista valintaa. Yrittäjänä liian monista hatuista voi silti olla haittaa.

Kun tutkin kiteytystä taidoilleni ja kutsumuksilleni, ensin erilaisilta näyttäneet osaamisalueet alkoivat täydentää toisiaan − entä jos keskittyisin elämäntarinalliseen kirjoittamiseen? Olen aina pitänyt elämäkerroista ja elämänmakuisista tarinoista. Yksityis- ja yritysasiakkaiden tarinoiden ja historiikkien laatimiseen tarvitaan tekstin tekemisen taidon lisäksi valmentavaa otetta, kuuntelevaa läsnäoloa ja syvää rakkautta sanoihin.

Tarinankerturina tuotan sisältöjä ja sujuvia sanoituksia asiakkaiden erilaisiin tarpeisiin. Autan kysymysten ja valmentavan läsnäolon avulla heitä kertomaan tarinoita eletystä elämästä sekä kulkemaan kohti sitä elämää, joka heidän unelmissaan siintelee. Asiakkaani voivat tutkia sanojen ja tarinoiden kautta itseään ja myös aloittaa uusia lukuja elämässään.

Mikä parasta: tähän kaikkeen riittää vain yksi hattu − minun näköiseni hattu.

Miten minä voin auttaa sinua?

Kutsun ja haastan sinut rohkeasti pukemaan sanoiksi ja tarinaksi sitä, mikä sinulle, läheisillesi ja yhteisöllesi on merkityksellistä ja minkä haluat ikuistaa nykyhetkeä ja tulevaa varten. Sanat auttavat sinua tuntemaan itsesi ja muita näkemään sinut sellaisena kuin olet ja haluat olla. Samalla saat tilaisuuden tutkia millaisia uusia alkuja sinun oma tarinasi voi avata elämääsi.

Tervetuloa siis Tarinankerturin palveluiden pariin. Millaisen tarinan sinä haluat kertoa?